Герджиков: Няма да се изненадам, ако изборните резултати бъдат атакувани

Премиерът Огнян Герджиков не изключи възможността изборният резултат да бъде атакуван с жалби за касиране пред КС, заради липсата на машини за гласуване във всички секции, което беше заложено с промени в Изборния кодекс през миналата година.

"Няма да се изненадам, ако резултатите от изборите биват атакувани. Конституционният съд ще реши дали има или няма нарушение на изборните правила", коментира той, но добави, че за да бъдат касирани избори, трябва да се установи, че българските граждани не са могли да упражнят правото си на глас и, че изборите не са били честни и демократични.

„Нашият кабинет беше поставен пред свършен факт. Беше прието машинното гласуване, но сe оказа, че за краткото време, с което разполагаме, не можахме да осъществим обществена поръчка, която да бъде с положителен резултат. Лично аз не виждам пречка гласуването да стане с хартиени бюлетини и на 26 март", каза Огнян Герджиков.

На въпрос за кадровите рокади и смените на областни управители, премиерът коментира:

"Служебният кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г. смени от раз всички областни управители, до един. Ние все пак оставихме 7 или 8 от тях".

Герджиков потвърди позицията си, че до изборите служебният кабинет няма да излъчва еврокомисар. "След това, ако не се състави правителство, ще излъчим такъв, защото от 1 януари България няма еврокомисар", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика