Германия бави предаването на наш наркопласьор

Съдебната палата в Добрич. Снимка: ТРУД

Германските власти бавят изпълнение на издадена от Добричкия окръжен съд Европейска заповед за арест заради съмнения за лоши условия в българските затвори. Това съобщиха от съда след поредното заседание по наказателно дело срещу 32-годишния наркопласьор Велин М.

През октомври 2013 г. той бил спипан в с. Карапелит с марихуана за 451 лв. Преди да бъде осъден, мъжът забегнал в Германия. След като Добричкият окръжен съд издал Европейска заповед за задържането му се оказало, че Велин е арестуван в Германия във връзка с разследване за трафик на хора. Нашите магистрати поискали от немските власти след приключване на следствието българинът да бъде върнат в родината си, за да продължат наказателното производство за притежание и разпространение на дрога.

От Главната областна прокуратура в Кьолн обаче в писмо настояли за допълнителна информация в кой затвор ще бъде настанен Велин и дали килиите отговарят на минималните стандарти на ЕС. Уточнението е изпратено - подсъдимият ще лежи в затвора във Варна, където след основен ремонт миналата година всеки лишен от свобода разполага с минимална площ от 4 кв. м, поясниха от съда.

Оттам съобразили насрочването на заседание с еврозаконодателството, но така и не получили отговор от Федералната република дали е образувано производство по екстрадицията на Велин М. и кога той ще бъде предаден на българските власти. Предстои институцията отново да изпрати официално питане в Германия, а следващото заседание по делото срещу наркодилъра е насрочено за 27 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право