Германия иска затопляне с Русия

Германия не е доволна от състоянието на отношенията си с Русия и иска те да бъдат подобрени. Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на руския си колега Владимир Путин в началото на срещата им вчера в Кремъл, предаде Ройтерс.

"Трябва да преодолеем отчуждението, което през последните години настъпи между нашите страни", каза Щайнмайер и изрази надежда, че преговорите му с Путин ще помогнат за това.

"Позволявам си да изразя надежда, че вашата визита може да допринесе за укрепването на нашите междудържавни връзки", заяви от своя страна Путин.

Щайнмайер е първият германски държавен глава, който посещава Русия за последните седем години. Напрежението между двете държави се изостри след присъединяването на Крим към Руската федерация през 2014 г. В Москва Щайнмайер разговоря и с последния съветски лидер Михаил Горбачов, и с представители на правозащитната организация "Мемориал", отбелязва ДПА.

Междувременно в Берлин се проведе вторият кръг от преговори за бъдеща управляваща коалиция между дясното обединение на канцлерката Ангела Меркел (ХДС/ХСС), либералите от "Свободни демократи" и "Зелените". Ройтерс съобщи, че формациите са постигнали първоначално споразумение за финансите на страната, което предвижда намаляване на данъците за семейства с деца и за хората с ниски и средни доходи. Предвижда се и премахването на "данък солидарност", въведен след обединението на Германия с цел да се подпомогнат по-бедните провинции в страната. Бъдещите партньори са се разбрали освен това и да не повишават държавния дълг, за да компенсират орязването на данъци и предвижданите инвестиции. По този въпрос "Зелените" направили отстъпка, тъй като принципно те са против поддържането на балансиран бюджет на всяка цена.

Ако не бъде емитиран нов дълг, правителството ще разполага с едва 30 милиарда евро свободни средства през следващите 4 години, които да влага в нови проекти.

"Много сме доволни от разговорите", коментира след срещата генералният секретар на ХДС Петер Таубер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия