Германия нареди изтеглянето на 60 000 автомобила Ауди А6 и А7

Германските власти наредиха изтеглянето на 60 000 автомобила Ауди (Audi) А6 и А7 след разкритието за "нелегален софтуер", който е в състояние да манипулира отчитането на вредните емисии, обяви днес Федералната служба за автомобилен транспорт (КВА), цитирана от Франс прес.

Изтеглянето се отнася за 33 000 автомобила в Германия, оборудвани с 3-литров дизелов двигател, който отговаря на евростандарта Евро 6 (Euro 6), уточни говорителят на транспортната институция.

Компанията потвърди, че са засегнати 60 000 автомобила в Европа.

Ауди, марка от групата Фолксваген (Volkswagen), която вече е замесена в скандала "дизелгейт", обяви в началото на май, че е спряла доставките за клиенти на някои превозни средства от моделите А6/А7, след като е "открила нередности" при дизеловите двигатели.

Според германския вестник "Шпигел" злоупотребата се отнася за системата срещу замърсяване ЕдБлу (AdBlue) - течност, която "всмуква" азотния диоксид. Софтуерът за управление на двигателя прави така, че тази течност, която е скъпа, да бъде инжектирана в по-малко количество в каталитичния конвертор, за да се ограничи консумацията между две технически инспекции, което води до изпускане на повече замърсяващи частици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа