Германия обмисля да изгради собствен космодрум

Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер обяви, че ще проучи предложението на президента на Федералната асоциация на германската индустрия (BDI) Дитер Кемпф за необходимостта от изграждане на космодрум в страната, пише вестник BILD.

„Полетът в космоса е вдъхновение за мнозина и ще създаде хиляди работни места във ФРГ. В областта на сателитните технологии ние сме лидер“, подчерта Алтмайер.

Освен това, според министъра, в началото на 2020 г. ще бъдат представени основните разпоредби на новия закон за космическото пространство.

Улрих Ханс Уолтър, немски астронавт, обясни, че авиобаза Нордхолц (Долна Саксония) в Северно море може да се използва като база за космодрума. Според него за строителните действия по първия етап на проекта биха били необходими около 50 милиона евро.

Кемпф от своя страна обърна внимание на необходимостта от увеличаване на бюджета на Германия за космически нужди от сегашните 285 милиона евро до 700 милиона евро - цифра, сравнима с тази, определена за тези цели във Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа