Германия планира нови мерки за сигурност след поредица терористични нападения

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер ще представи нови мерки за сигурност след серията от терористичните нападения миналия месец, съобщава "Ройтерс".

Част от мерките предвиждат по-бързо депортиране на чуждестранни потенциални нападатели и престъпници.

„Искаме да представим нова основа за задържане на тези, които представляват опасност за обществото, и да направим така, че те да напуснат страната“, каза Де Мезиер. Службите ще бъдат подсилени с още 14 хил. служители. Ще има и звено за следене на нелегалната търговия с оръжие в т.нар. даркнет.

„Реших да бъде създадена нова полицейска дирекция за специалните части, за да може в особено сериозни ситуации, например при тероризъм, всички необходими сили да имат обща координация и да бъдат на разположение на отделните провинции“, каза още федералният вътрешен министър.

Въвежда се и ново основание за депортиране - "заплаха за обществената сигурност". Очаква се предложенията да станат закон преди следващите парламентарни избори през есента на 2017 година.

Очаква се новият закон ще улесни съхраняването на данни и ще съкрати срока, в който мигрантите, на които е отказано убежище, трябва да напуснат страната. Предвижда се също така в някои случаи лекарите да нарушават конфиденциалността и да информират властите, ако техни пациенти споделят с тях нещо за планирани престъпления.

Германските власти обсъждат забрана на носенето на бурки. Предложението е част от евентуалните мерки, които ще бъдат взети в отговор на атентатите в Бавария, предаде БТВ. Федералният министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обаче предупреди, че това може да създаде конституционни проблеми.

Мерките предвиждат дори отпадане на лекарската тайна при състояния на пациентите, които могат да провокират насилие.

Мерките се обсъждат след поредицата от терористични атаки през месец юли. В пет отделни атаки в периода между 15 и 26 юли, 15 души бяха убити, а десетки бяха ранени. За две от атаките отговорност пое "Ислямска държава". Трима от нападателите са били кандидати за убежище.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа