Германия приветства срещата между руския и турския президент

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер е приветствал започналото наскоро стопляне в отношенията между Турция и Русия и отрече съобщенията в медиите, че така Анкара се дистанцира от НАТО, предаде Anadolu Agency.

„Хубаво е как след свалянето на руския самолет от Турция миналата година вече има стопляне на отношенията“, заяви Щайнмайер. Той добави, че близкият диалог между регионалните стъпки е важен за намирането на мирно решение на гражданската война в Сирия.

"Няма да има решение на войната в Сирия без Москва, както и без Иран , Саудитска Арабия или Турция" каза германският министър на външните работи.

Президентът на Турци Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург, отбелязвайки първата среща между тях от влошаването на отношенията насам. Срещата, провеждаща се скоро след опита за преврат в Турция, бе разтълкувана от някои западни медии като знак, че Анкара търси по-добри връзки с Москва заради напрежението в отношенията ѝ със Запада.

Щайнмайер опроверга това, заявявайки, че близкият диалог на Турция с Русия няма да подкопае връзките ѝ с НАТО. „Не вярват отношенията между двете държави да дадат на Турция алтернатива пред нейното партньорство с НАТО“, заяви министърът.

"Турция е важен партньор на НАТО и трябва да остане така", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа