Германия се отказва от дизела?

Причината е в скандала с Фолксваген“

Спадат продажбите и на нови, и на стари автомобили

Все по-малко германци купуват автомобили с дизелов двигател. Това сочат актуалните статистики. Спадът се усеща както при продажбите на нови коли, така и при автомобилите втора ръка. Тенденцията, която експертите прогнозираха още през 2015 г. след дизеловия скандал с „Фолксваген“, става все по-очевидна: в Германия търсенето на нови и стари автомобили с дизелов двигател намалява. Това става ясно както от статистическите данни, така и от допитвания до търговците на леки коли.

Така например през май 2017 г. продажбите на такива автомобили са спаднали с 6% в сравнение с май 2016. При това май беше един от най-успешните месеци за германския автомобилен пазар, който е и най-големият в Европа: като цяло продажбите на нови автомобили са скочили с 13 процента в сравнение с месец май 2016 година.

Не само частни лица, но и фирмите започват да се отказват от изобретената в Германия дизелова технология. Доскоро три четвърти от закупените от юридически лица автомобили бяха с дизелови двигатели. Освен че дизелът в Германия е по-евтин от бензина, покупката на автомобил с дизелов двигател позволява на собствениците да ползват данъчни облекчения.

Още по-ясно тази тенденция усещат продавачите на автомобили втора ръка. Във втората половина на месец май тази година 730 търговци на употребявани автомобили взеха участие в анкета на маркетинговия институт DAT (DeutscheAuto­mobilTreuhand). 58 процента признават, че са принудени да продават своите стари дизелови автомобили с необичайно големи отстъпки.

Противниците на дизела твърдят, че азотният диоксид, изхвърлян от дизеловите двигатели, е особено вреден не само за околната среда, но и за човека. Затова някои големи германски градове възнамеряват да последват Щутгарт и да въведат забрана за движение на дизелови автомобил в градските центрове при неблагоприятна екологична обстановка.

Със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи