Германия спира връщането на бежанци в България

Търсещите убежище, които вече са признати за бежанци в България, не може да бъдат депортирани там от германските власти. Такова бе решението, което съдебните власти в провинция Долна Саксония взеха в понеделник, съобщи националният ежедневник Die Welt.

Решението бе оповестено от говорителя на съда Андреа Бломенкамп. Съгласно думите й, в България бежанците биха изпаднали в ситуация на необходимост от помощ, без обаче да имат реална перспектива за получаването на такава. Те ще бъдат заплашени от крайна бедност и невъзможността да си намерят подслон. Ето защо депортацията им в България би означавала нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Съдът изключи възможността за преразглеждане на решението.

Разгледаният случай бе на сирийски гражданин, признат за бежанец в България през 2014 г. След това той е заминал за Германия, където е кандидатствал повторно за убежище с аргумента, че в България са нарушени човешките му права. Федералната служба за миграция и бежанци обаче е отхвърлила молбата му и го е заплашила с депортация в България. Сега обаче магистратите постановиха, че депортацията му в България е недопустима.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа