Германия спира данък „солидарност”

Промяната засяга 90% от плащащите налози

През м.г. са били събрани 10 млрд. евро

Германското правителство обяви днес, че планира почти напълно да премахне т.нар. данък „солидарност”, въведен през 1991 г. за жителите на Западна Германия след обединението на страната, за да финансира изравняването на стандарта на живот и инфраструктурата в Източната част на страната, предаде „Дойче Веле”.

От началото на 2021 г. данъкът ще бъде свален от плещите на 90% на германските данъкоплатци.

Съгласно новите правила 6,5% от западногерманците ще плащат намален данък, докато 3,5% от тях, смятани за най-богатите граждани на Западна Германия, ще продължат да плащат пълната стойност на налога.

Според финансовия министър Олаф Шолц отмяната на данъка е възможна благодарение на високите икономически резултати на страната от обединението преди 30 г. до днес.

По данни на германските данъчни служби само за миналата година данък „солидарност” е набрал за хазната близо 10 милиарда евро.

Въведен като временна мярка, налогът е обявен за постоянен и задължителен през 1995 г. „Дойче Веле” посочва официални данни, според които от 2012 г. насам германското федерално правителство събира повече средства от данък „солидарност”, отколкото отделя за проблемите на Източна Германия. Успоредно на това в страната действа и т. нар. „Пакт за солидарност” между Берлин и властите във федералните провинции за подпомагане на Изтока, установен през 2001 г., който изтича в края на тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа