Германия спира производството на електроенергия от въглища до 2038 г.

Германският кабинет подписа закон за прекратяване на производството на електроенергия от въглища, за който екоактивистите твърдят, че прави твърде малко и то твърде късно, предава AFP.

Проектът на 202 страници, под тромавото немско име „Kohleverstromungsbeendigungsgesetz“ (KVBG), предвижда най-късно до 2038 г. спирането на употребата на въглища за производство на енергия. Към тази дата всички електроцентрали и въглищни мини в Германия ще бъдат неактивни.

Пред офиса на канцлера Ангела Меркел, участници в екологичен протест носеха банери с надпис "Спрете въглищните централи СЕГА" и "Смачкайте (електроразпределителната компания) RWE".

В малка отстъпка от натиска от улиците, по-специално на младежкото движение „Петък за бъдеще“, графикът за спиране може да бъде ускорен до 2035 г. въз основа на прегледи, планирани за 2026 и 2029 година.

"Това, което правителството прави, е че дава началото на огромна и фундаментална трансформация в енергийните ни доставки", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт пред репортери в Берлин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа