Германия ще приеме план за гражданска защита за първи път след Студената война

Германия ще приеме план за гражданска защита за първи път след края на Студената война, съобщи в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

В плана се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население и се набляга на нуждата да се подобри приемният капацитет на здравната система и здравината на сградите.

Очаква се документът да бъде приет в сряда на правителствено заседание.

Според цитирани от вестника откъси в документа се смята за малко вероятно на германска територия да настъпи нападение, което да изисква конвенционална отбрана, но пък се препоръчва страната „да е достатъчно подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха”.

В публикуваната в средата на юли Бяла книга на министерството на отбраната, Германия по-специално споменава потенциалната заплаха от Русия, определена като страна, която „открито поставя под въпрос мира в Европа”, особено след анексирането на Крим през 2014 г.

„Населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за десет дни и с вода за пет дни при дневна дажба от 2 литра на човек”, се препоръчва в документа от 69 страници, предаде БТВ.

Германската армия ще увеличи числеността си за пръв път от 1990 г. и ще получи по-добро финансиране, което слага край на четвърт век бюджетни съкращения след края на Студената война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа