Германските части може да напуснат военната база "Инджирлик"

Германската армия се готви за изтегляне на своите части от турската авиобаза „Инджирлик“ на фона на все по-засилващия се спор между двете страни съюзници в НАТО, пише германското издание „Шпигел“.

В края на декември 2015 г. Берлин изпрати в „Инджирлик“ разузнавателни изтребители и самолети за зареждане като част от участието си в международната коалиция срещу „Ислямска държава“.

Към момента Германия има общо около 240 войници, разположени в базата. Анкара обаче отказва да допусне германски политици на посещение в базата, което е накарало по-малкия коалиционен партньор от Социалдемократическата партия да поиска изтегляне на германските части от базата.

По силата на германското законодателство Бундестагът може да решава относно съдбата на германските части зад граница.

Мандатът на Берлин в „Инджирлик“ изтича в края на тази година и социалдемократите заплашват да блокират неговото удължаване.

„Ако вече не е възможно да посещаваме нашите войници, то тогава изобщо няма да става въпрос за удължаване на мандата“, заяви пред „Шпигел“ Райнер Арнолд, експерт по сигурност към партията.

Без да се позовава на източници, списанието посочва, че германското министерство на отбраната вече обмисля варианти за прехвърляне на частите си на други места като Йордания или Кипър. Берлин и Анкара са в конфликт, след като германският парламент взе решение да определи като геноцид избиването на арменци от османски сили по време на Първата световна война, както и заради заплахата на Турция да оттегли подкрепата си за мигрантското споразумение с ЕС от март.

Берлин също така разгневи Анкара и заради критиките, които отправи срещу начина, по който властите в страната отговориха на опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от средата на юли. По време на организираната след това чистка над 40 000 държавни служители, полицаи, военни и журналисти бяха арестувани или отстранени от работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа