Германската полиция громи терористична група

От 4 часа днес местно време, 5 ч. българско, тече масирана операция в западната федерална провинция Хесен по разгрома на терористична група, готвила антентати в Германия.

В акцията участват над 1100 униформени. Претърсват се 54 обекта във Франкфурт на Майн, Висбаден, Офенбах, Дармщадт и в други градове. Обискират се жилища, офиси и джамии.

В подготовка на насилствени актове са заподозрени 16 души на възраст между 16 и 46 години. Задържан е 36-годишен тунизиец, смятан за мозъка на терористичната група.

Той е подготвял пъкления си план от август 2015 г. Привличал е съзаклятници, готови да се бият и умрат за престъпната ислямистка групировка “Ислямска държава”. Наред с това е сформирал мрежа от свои поддръжници с цел извършване на атентати в Германия.

Това е било известно на спецслужбите. Групата е била държана под непрестанно наблюдение, за да се съберат достатъчно доказателства и тя да бъде разгромена преди да осъществи кървави нападения.

“С настоящите мерки изпращаме ясно послание към радикалните ислямисти в Хесен: държим ги под око”. С днешната операция разгромихме салафистка група, изградила своя широка мрежа”, заяви вътрешният министър на федералната провинция Петер Бойт.

Във вторник вечерта в Берлин бяха арестувани трима мъже, заподозрени в подготовка на атентат.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=CrECfeNPQog

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа