Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Снимка: Архив

Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ даде зелена светлина за започването на официални коалиционни преговори с блока ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел. На провеждащия се в Бон конгрес 362 от 642 делегати гласуваха за започването на консултациите с консерваторите. 279 делегати гласуваха против новата „голяма коалиция“, както в Германия наричат съвместното управление на двете най-големи политически сили ХДС/ХСС с ГСДП, информира БГНЕС.

Има само 1 въздържал се при гласуването. Тъй като имаше малък проблем при преброяването, гласуването се осъществяваше с вдигане на ръка, членът на президиума на ГСДП Хайко Маас взе решение за повторно преброяване на гласовете. Най-вероятно още на 22 януари, понеделник, лидерите на трите големи партии – ХДС, ХСС и ГСДП – ще обсъдят организационните въпроси, свързани с провеждането на консултации. Всички разбират, че за съставянето на правителство вече е изразходвано прекалено много време, за това ръководствата на трите партии ще действат бързо.

Ангела Меркел се надява преговорите да приключат до средата на февруари. Но дори и тогава, ако страните се договорят за коалиционно споразумение, последната дума отново ще имат социалдемократите. Над 440 хиляди члена на ГСДП трябва да заявят своето мнение относно споразумението. За организирането и провеждането на гласуване ще отидат най-малко още три седмици. Така че новото правителство най-вероятно ще стане факт през април или средата на март.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа