Германският външен министър: Икономическият натиск срещу Турция дава резултат

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел

Министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел е уверен, че изостреният тон на Берлин към правителството на Турция започва да дава положителен резултат, пише изданието Der Spiegel.

"Икономическият натиск действа", заяви социалдемократът пред местни медии.

В отговор на ареста на активиста Петер Щойнднер и други граждани на Германия, в средата на юли федералното правителство издаде нови предупреждения за пътуващите в Турция и компаниите, които планират да инвестират в страната. Малко след това президентът Реджеп Тайип Ердоган оттегли списъка с 680 фирми, сред които "Дамлер" и BASF, заподозрени в предполагаеми връзки с тероризма.

"Имаше широк дебат в турското общество. И Ердоган обяви списъка с компаниите за недоразумение", което се дължи на "проблем с комуникациите", припомни Габриел.

Германският министър призна, че по-строгият подход на Берлин има и своите негативи. "Нашите мерки засягат, разбира се, и хора, за които не са предназначени: малките собственици на хотели, ресторантьори и сервитьори в Западна Турция, ориентирани предимно към Европа и Германия".

Въпреки това Габриел бе категоричен, че "трябва да защитим нашите граждани, не можем да позволим на турския президент Ердоган да ги задържа така лесно".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа