Германският министър на отбраната предложи Берлин да изпрати стабилизираща мисия в Сирия

Анегрет Крамп-Каренбауер

Министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер предложи страната да изпрати стабилизираща мисия в северната част на Сирия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Лидерът на германските социалдемократи подчерта, че съответното предложение е предадено в „кратка бележка“ до Министерството на външните работи. Първия дипломат на Берлин Хайко Маас (ГСДП) обаче изглеждаше изненадан от идеята. МВнР ще трябва да обмисли предложението, подчерта социалдемократът.

Анегрет Крамп-Каренбауер иска да спечели съюзници за международна стабилизационна операция в Северна Сирия. Целта трябва да бъде продължаване на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, създаване на основа за доброволно завръщане на бежанци и реконструкция на унищожени региони, подчерта лидерът на ХДС.

„Зеленият“ външнополитически експерт Омид Нурипур заяви, че предложението на Крамп-Каренбауер противоречи на позицията на външния министър Хайко Маас. „Така тя само отрича надеждността на Германия в очите на нашите съюзи с неизказани съобщения", заяви Нурипур.

Тя също така засилва впечатлението, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да изнудва Германия със заплахата да позволи на бежанците да се преместят в Европа. „Страхът от бежанци замъгли реалността на ХДС".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа