„Германският пациент” от Михаил Вешим

Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Книгата с разкази е илюстрирана от Дамян Дамянов

Докарал съм се до онова положение, за което пее блусарят Камен Кацата в парчето “Боли ме главата”: “Забравил съм к'во търся, но не е к'во да е” - пише хумористът Михаил Вешим за писателските затруднения на краткия разказ като литературна форма.

Въпреки описаното с този цитат състояние, разказите в новата му книга “Германският пациент” се нижат като броеница с онази типична за него лекота на перото. Митичните и магични смешни истории от началото прерастват едва уловимо, докато в края станат съвсем реални, тъжни. Това са истории, които ни предупреждават за света, в който живеем днес, и за това, което предстои да се случи. Пътеписи, истории от младостта, разкази на близки и познати - смешно-тъжната плетеница от думи е може би най-съкровената книга на Михаил Вешим досега.

И за последната си книга Вешим е избрал художника Дамян Дамянов, илюстрирал повечето от кориците му, както и “Руският съсед”, “Когато бях армейски генерал”, детската книга “Заведи ме вкъщи” и най-новото издание на “Английският съсед”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура