Германският президент Щайнмайер призова гражданите на страната да вярват във властите

Снимка: Архив

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, в своето първо коледно обръщение към гражданите на ФРГ, ги призова да не се страхуват от зациклилия процес за формиране на правителство на страната и да вярват на властите. Самото обръщение на Щайнамайер ще бъде излъчено по немските телевизии в неделя, 24 декември, вечерта, но текстът на посланието беше публикуван предварително, предава ТАСС.

„Ние не трябва да се страхуваме от изненадите. Това се отнася и за формирането на правителство, което се проточи необичайно дълго. Уверявам ви в това, че властите действат по правилата, предвидени специално за подобни конституционни случаи, независимо от това, че през последните десетилетия не ни се е налагало да ги прилагаме. Затова ние трябва да им вярваме“, ще заяви германският държавен глава.

Щайнмайер призовава съгражданите си да бъдат смели. „Ако хората не бяха смели и готови за изненади, то дори овчарите не биха стигнали до Витлеем“, заявява политикът. Той припомня и падането на Берлинската стена през 1989 година, което, както отбелязва германският президент, „не е било коледно чудо, а заслуга на смелите хора“.

Според традицията в Германия, в специални телевизионни обръщения, президентът поздравява гражданите на страната за Рождество Христово, а федералният канцлер – за Нова година. За Щайнмайер това обръщение ще е първо – той встъпи в длъжността президент на 19 март 2017 година.

През ноември Германия се оказа на границата на остра вътрешнополитическа криза, след като Съюза (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел не успя да състави управляваща коалиция със Свободната демократическа партия(СвДП) и „Зелените“. В момента са останали само три възможни варианта за развитие на ситуацията – повтаряне на „голямата коалиция“ между Съюза и Германската социалдемократическа партия(ГСДП), управлявала страната два мандата – 2005-2009 и 2013-2017 година – формиране на правителство на малцинството и предсрочни парламентарни избори.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа