Германски донос съсипва Медицински университет-София

Донос от Германия, подаден срещу Медицинския университет в София от преподавател в конкурентно учебно заведение, е бил причината за проверки на МОН в нашия МУ. Това доведе до обвинения за нарушения при българското обучение на медицински кадри зад граница от страна на ведомството на просветния министър Меглена Кунева. Беше и сред поводите настоящият ректор да поведе кампания срещу предшественика си акад. Ваньо Митев и да поиска закриване на образователните центрове на МУ зад граница, докато не получат акредитация от нашата държава. Решението на проф. Миланова ще струва на университета десетки милиони левове загуби и отлив на чужди студенти, показват разчетите на МУ.

Всички тези действия означават непознаване на нормативната уредба, тъй като през 2011 г. приехме поправка в Закона за висшето образование, според която изнесените центрове за обучение от такъв тип нямат нужда от акредитация, след като са структури на акредитиран университет. Това обясни пред „Труд“ бившият министър на образованието Сергей Игнатов. Пспоред него дори това да е в разрез с текст от правилника на МУ, нито правилникът, нито г-жа Кунева или проф. Миланова са над закона.

Вдигна се много шум с международен отзвук и това е петно върху престижа на цялата ни образователна система, посочи Игнатов. Получихме писмо от проф. Миланова, че от 1 октомври трябва да преустановим дейност в Киасу, заяви проф. Антонио Джованони, президент на компания „Студиум“, който е в България по този повод.

Атаките срещу акад. Митев са лични

Заплашват студентите по медицина

Студенти по медицина от МУ-София получават заплашителни есемеси. „Труд“ се сдоби с разпечатка от заканите, в които се посочва, че ако застанат срещу настоящия ректор - проф. Вихра Миланова, няма да завършат следването си и да се дипломират. Студенти и преподаватели разказаха пред екипа ни, че работят в страх.

„Атаките срещу акад. Митев (бивш ректор - б.р.) са персонални. Едно от обвиненията срещу него, че изнесеното обучение противоречи на законовата уредба, не отговаря на истината и не беше редно по този грозен начин да се петни репутацията на човек, който направи толкова много за МУ-София“. Така доц. Георги Паскалев, бивш ректор на Медицинския университет в Пловдив, коментира пред „Труд“ обвиненията срещу акад. Митев.

Именно при него беше развито обучението на чужди студенти по медицина в изнесени образователни центрове в Швейцария, Германия, Кипър, а бюджетът на МУ-София беше увеличен от 7 на над 85 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование