Германски музеи напират за изложби у нас

За нас ще е чест, заяви проф. Михаел Ейсенхауер

Германия е готова да реализира с България големи общи проекти в културата. Това предложение получи министър Вежди Рашидов по време на срещата си в Берлин с проф. Михаел Ейсенхауер, генерален директор на германските държавни музеи.

Проф. Ейсенхауер поздрави Рашидов за изключителния успех на представянето на страната ни в Лувъра и за подписването на второ 5-годишно споразумение на страната ни със световния музей.

“За Германия ще бъде чест да има с България подобен голям съвместен проект, тъй като вашето културно наследство е уникално”, заяви проф. Ейсенхауер. Той обясни, че германските музеи могат да покажат у нас особено ценни колекции, както и да участват в културни прояви от програмата на българското председателство на ЕС. Водещи експерти от Германия ще пристигнат скоро у нас за преговори за реализиране на общ проект за съвместни изложби между двете страни, стана ясно по време на срещата.

Германия категорично подкрепя предложението на Вежди Рашидов, направено по-рано на заседание на Съвета на министрите в Брюксел за обща изложба на държавите членки на ЕС по време на българското председателство през 2018 г. Такова уверение получи българският министър при разговора си с ръководството на германските музеи, както и по време на срещата с Гернот Ерлер, председател на парламентарна група в Бундестага и ръководител на Германско-българския форум.

Ерлер поздрави Рашидов за постиженията на българската култура и усилията на екипа му за опазване на културното наследство и за борбата с нелегалния трафик на културни ценности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа