Германски синдикат призова за стачка в "Порше" с искане за по-високи заплати и намаляване на работното време 

В Германия се очаква стачка в автомобилостроителните заводи на "Порше". Основният синдикат на металурзите И Ге Метал (IG Metall) издига искане за увеличение на заплатите със 6 на сто и намаляване на работното време от 35 на 28 часа седмично.

Синдикатът, който представлява работници на някои от водещите компании в страната като Даймлер (Daimler), Сименс (Siemens) и Тисен Круп (Thyssen Krupp), съобщи, че очаква около 1000 служители от централата на "Порше" в Щутгарт да се присъединят към демонстрация, която ще се проведе днес в града. Синдикатът издига исканията си за вдигане на заплатите на фона на силното представяне на германската икономика, съпроводено от намаляваща безработица и увеличаване на свободните работни места, отбелязва ДПА.

Преговорите засега изглежда постигат малък напредък, след като бе пропуснат срокът за сключване на споразумение - 31 декември. И Ге Метал предупреди, че планира да обявява временни спирания на работа във всички региони на страната като част от кампанията си за подобряване на трудовите условия през 2018 година.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили