Германското МВнР призова туристите в Турция да бъдат предпазливи със социалните мрежи

Министерството на външните работи в Берлин призова германските туристи в Турция да бъдат предпазливи, когато използват социални мрежи, съобщи Die Presse.

Германското външнополитическо ведомство актуализира съветите за пътуващите в Турция, като припомни, че споделянето на критични към правителството в Анкара публикации може да доведат до повдигане на обвинения за „обида към президента“ и други престъпления.

Пътуващите в страната следва да имат предвид, че коментарите им може да бъдат изпратени на правоприлагащите органи, „например чрез анонимно съобщение“.

Ако бъде инициирано дело за „обида към президента“ или за „пропаганда в полза терористична организация", засегнатите рискуват няколко години лишаване от свобода. В текста се подчертава още, че германското правно разбиране за свободата на изразяване не съответства с това на Турция.

Министерството на външните работи на ФРГ промени съветите си за пътуване в Турция на фона на развитието на политическата ситуация след опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. и ареста на няколко германски граждани. Мярката предизвика конфликт между правителствата в Берлин и Анкара, последното от които счете действията на голямата коалиция като твърде крайни. Туризмът е важен икономически фактор в Турция, а германците са една от най-многобройните групи в страната, припомня австрийският вестник.

Актуализираните съвети за пътуване съдържат също и предупреждения за „повишен риск от арест“, като най-застрашени са германски граждани с близки и лични връзки с Турция и хората с двойно гражданство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа