Германско селце става център на ЕС

Баварското селце Гадхайм ще е новият център на ЕС.

Малкото германско селце Гадхайм в провинция Бавария ще стане новият географски център на ЕС, след като Великобритания напусне съюза на 31 януари.

Точните координати на Гадхайм, според Националния географски институт на Франция, който изчислява центъра на Евросъюза, са 9 градуса, 54 минути и 7 секунди източна дължина и 49 градуса, 50 минути и 35 секунди северна ширина.

Селцето има около 80 жители. Тяхната еуфория от предстоящия централен статут на Гадхайм обаче вече се е поизпарила заради забавянето на Брекзит.

Още през 2017 г. обитателите на селото пуснаха в ютюб хумористично видео, в което се пошегуваха, че могат да приютят много от международните банки, които ще се изтеглят от Лондон след Брекзит. В клипа освен това те призоваваха Шотландия да не организира втори референдум за независимост от Великобритания, тъй като ако той е успешен, ще остане в ЕС, а това ще отнеме на Гадхайм статут на евроцентър.

Географският център на ЕС се е променял няколко пъти, заради разширяване на съюза с нови държави. От 2013 г., когато в Европейския съюз бе приета най-новата засега членка Хърватия, центърът му се намира пак в Германия и пак в Бавария - в град Вестернгрунд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа