Германците харчат като луди

Потреблението печели от доброто състояние на трудовия пазар

Германците са в отлично настроение - въпреки терористичните атентати и сътресения те хвърлят много пари за покупки. Икономиката процъфтява, трудовият пазар се развива добре. А тези фактори насърчават потреблението.

Добрата конюнктура повиши настроението на германските потребители до най-високото ниво от 16 години насам. Институтът за проучване на пазара (GfK) публикува данни за потреблението. Резултатите показват, че германските потребители гледат с доверие на конюнктурата и собствените си финанси. „Германските потребители са в отлично настроение и са един от стълбовете на конюнктурата в Германия“, казва експертът Ролф Бюркл. Германците не се впечатляват от несигурността около по-нататъшното икономическо развитие в САЩ, нито от предстоящите преговори за Брекзит. Оттук се увеличават и очакванията за по-високи доходи, които по данни на Института за проучване на пазара, са на най-високото си ниво от юни 2016 г. насам. Експертите твърдят, че причината за това развитие се корени в „доброто състояние на трудовия пазар“.

Икономистката Улрике Кастенс споделя това становище. „В Германия всичко върви добре. Потреблението печели от доброто състояние на трудовия пазар и от ниските лихви. Това ще бъде една добра година за германското потребление“, заявява тя за агенция Ройтерс.

Колежката є Кристиане фон Берг от регионалната баварска банка споделя оптимизма и изтъква на преден план значението на вътрешното потребление. „Потреблението е един от основните стълбове на германската икономика. Изгледите за второто тримесечие са много добри“, казва тя. Готовността на германците да харчат пари за по-големи покупки обаче намалява. Съответният индикатор за това се е понижил с 4,5 процентни пункта и в момента е 55,7 процентни пункта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари