Германци борят софийските наводнения

23 хидрометрични станции са монтирани на преминаващите през столицaта четири реки, за да отчитат в реално време информация за нивата им и да я предават на екипите, които реагират при наводнение, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Нивата на водата в коритата на реките Перловска, Владайска, Драгалевска и Суходолска ще се следят чрез иновативна информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране при наводнения, проектът за която се финансира от германското министерство на образованието, обясни столичния кмет.

Общинските служители ще получават по телефоните си от системата данни за актуалното и прогнози за бъдещото състояние на речните корита. Със системата се следят и 8 критични точки, на които вече е имало сериозни покачвания на нивата на реките.

Проектът струва 738 хил. евро и е финансиран от германското министерство с 517 хил. евро, от фирмите партньори с 221 хил. евро и от Столичната община с 200 хил. лв. Обсъжда се и възможност СО да въведе и система, с която да следи замърсяването на въздуха.

През 2017 г. в София ще се почистват 100 км от речните корита, 75 км от които ще се обработят с 1,7 млн. лв. от общината. Останалите 1,2 млн. лв. се очакват от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. През 2016 г. с 1,3 млн. лв. СО е почистила 66 км речни корита.

Изследват дупките по „Цариградско шосе“ 

 След седмица ще стане ясно защо се нацепи асфалтът по ремонтиран преди 3 години участък на столичния бул. „Цариградско шосе“. Мобилната лаборатория от АПИ ще изследва причините за пукнатините, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че първоначално е възложено аварийно да бъдат запълнени тези пукнатини, но през лятото ще трябва участъкът да бъде изцяло ремонтиран и това ще стане за сметка на фирмата, полагала настилката в проблемната отсечка. “По договор гаранцията на този участък е 10 г., така че за целия срок на гаранция фирмата е задължена за своя сметка да отстранява всички дефекти“, увери кметът.

Павета никнат сред асфалта в столицата

 Дупки в асфалтовата настилка на улиците в София, възникнали след ремонти на ВиК мрежата, временно ще бъдат запълвани с павета, информират от „Софийска вода“. След 7като направят аварийни ремонти на тръбите за вода, екипи на дружеството ще възстановяват настилките с паваж, който ще бъде заменен с асфалт чак когато времето се затопли. С временната мярка се цели безопасността на шофьорите. В кварталните улици, където трафикът не е толкова интензивен, ще се полага рециклиран асфалт. С паваж ще се покриват дупките на участъците с интензивен трафик, където не е възможно ограничаване на движението за няколко часа или няма възможност за физическо позициониране на машините, произвеждащи настилка от фрезован асфалт, обясняват от „Софийска вода“. При затопляне на времето павираните участъци ще бъдат асфалтирани, а при необходимост това ще се случи и с тези, на които е положен фрезован асфалт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България