Герои от 1917 г. честват в Лом

Тържества, посветени на 100 годишнината от героичните боеве на 15 ломски пехотен полк в Първата световна война и гибелта на командира му – полк. Стефан Илиев, организират в Лом.

На 24 март – петък, в храма „Успение Богородично” в крайдунавския град ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите войници и офицери. В Дунавския парк, на площад „Свобода” и на улица „Полк. Илиев”в Лом ще се поставят паметни плочи на командира на полка и бойците му, дали живота си за България. В Читалище „Постоянство” концерт ще изнесат самодейни състави и певецът Володя Стоянов.

Честването на 100 годишнината от историческите битки и гибелта на полк. Илиев се организират от Община Лом, Историческия музей, Военно-патриотични съюзи и Дружеството за българо-швейцарско приятелство „Луи Айер“ по инициатива на известния хирург проф. Иван Гаврилов. Със средства дарени от проф. Гаврилов са учредени и стипендии за родолюбие на името на полк Ст. Илиев за ученици от гимназиите „Найден Геров” и „Димитър Маринов” в Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони