Гешев: Задържани са 6 лица при акцията в ДФ „Земеделие“

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавен Фонд "Земеделие", свързана с досъдебно производство срещу Миню Стайков. Злоупотребите са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор Румен Порожанов, съобщи зам.-главния прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг.

"По досъдебно производство, което ви е известно - делото срещу обвиняемия Миню Стайков. В хода на това досъдебно производство са привлечени като обвиняеми 8 лица, както е известно. За ръководител на групата е привлечен Миню Стайков и е с мярка "задържане под стража" и още 7 лица", разказа Гешев.

"Налице са обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредства. Ставаше въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро. - на обща стойност около 18 млн. лв. - при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство се събраха доказателства и данни, че му е оказано съдействие от лица от ДФЗ, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения", допълни той.

"Т.е. към този момент са на лице данни за пресъпления по служба от длъжностни лица от ДФЗ. В резултат на този анализ се извършват претърсвания на домашни адреси и на служебните кабинети на 6 лица от ДФЗ", разясни зам.-главният прокурор.

"В момента 6 лица от ДФЗ, включително и зам.-изпълнителният директор и директори на дирекции, са със задържане 24 часа административна мярка. В рамките на тези часове ще бъде преценено, колко от тези лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и какви ще бъдат мярките за неотклонение", каза Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България