Гешев за акцията в Червен бряг: Задържани са шест лица, сред тях е и кметът

Снимка: Архив

В Червен бряг са задържани 6 лица. Всички са служители на общината, включително и кмета. Това каза пред журналисти зам. -главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в Червен бряг.

„В хода на действията се претърсват обекти и жилища в Червен бряг. Досъдебното производство касае престъпление по служба. Има данни за извършени престъпления по служба от кмета на Червен бряг“, посочи той и уточни, че и към момента продължават действията по разследването. Гешев каза още, че вероятно утре ще бъде ясно спрямо кои лица, дали по отношение на кмета на Червен бряг или на други лица освен него, ще бъдат повдигнати обвинения. Една от линиите на разследването е обществена поръчка за „топъл обяд“. Делото е започнало по сигнал на журналисти“, каза той.

„Към момента няма да обяснявам подробности. Това се констатира по десетки дела, наблюдавани от Специализираната прокуратура- повечето кметове са възложители на определени обществени поръчки. Накратко става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки“, коментира зам. -главният прокурор.

„Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част ситуацията е една и съща. Става въпрос за масово нарушение на обществените поръчки, по които те са възложители. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите“, коментира зам. -главният прокурор.

Констатираме по десетките съдебни производства, че ситуацията е като с ТЕЛК и други държавни структури“, обясни Иван Гешев. „Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек“, коментира Гешев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика