Гешев: Има досъдебно производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

Снимка: Архив

Главният прокурор Иван Гешев обясни причините за изненадващото си питане до Конституционния съд (КС) докъде се простира имунитетът на президента и що е то "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията".

"Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат, да кажем - неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство, с оглед моите правомощия, да сезирам КС за задължително тълкуване на Конституцията", каза Гешев пред журналисти.

"След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС", подчерта той.

Гешев не отговори на въпроса от коя прокуратура са въпросните прокурори и дали въпросното разследване е свързано с ВВС, чийто командир беше Румен Радев преди стане президент.

От питането на главния прокурор вчера стана ясно още, че според него има неяснота дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор пита и дали евентуално дело срещу президента трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

"След като главният прокурор е сезирал КС, очакваме развитие по образуваното дело. Само КС може да тълкува Конституцията", заявиха вчера лаконично от президентството.

От съда пък съобщиха, че са образували конституционно дело, но нямат срок, в който да се произнесат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България