Гешев: 99,9% няма да се кандидатирам за главен прокурор, причините са от личен характер

Снимка: Архив

Зам.-главният прокурор Иван Гешев беше категоричен, че няма да се кандидатира за главен прокурор, като подчерта и причината.

"Ако трябва да бъда точен, аз казах, че 99,9% няма да се кандидатирам за главен прокурор. Към този момент това е моето мнение. Причините са от личен характер, които не искам да споделям, но една от тях е, че нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен в момента, категоричен бе Иван Гешев.

Историята е същата както в много други малки и големи населени места, а тя е такава, че в крайна сметка е такава, че определен кръг лица, които са избрани да управляват, да благоустрояват населените места, на които са кметове, вместо да работят за гражданите, които са ги избрали, в крайна сметка работят за себе си. Това каза Гешев пред Канал 3 във връзка с разследването на Васил Иванов в община Чупрене, където се оказа, че кметът е уредил баща си, майка си, брат си и жена си с 200 дкр в ски курорт на смешно ниски цени.

Дали този човек е виновен или не, при образувано досъдебно производство, може да реши само българският съд, добави той и обясни, че в прокуратурата ежедневно пристигат сигнали за злоупотреби в местната власт.

Местната власт трябва да си ъпдейтне информацията. Вече контролът върху тези нарушения е от страна на специализираната прокуратура, а не от местни структури на прокуратурата, на съда и на полицията и ситуацията е различна и ситуацията е различна. Различна е, защото не съществуват зависимостите, които за никого не са тайна на местно ниво, каза още зам.-главният прокурор.

Като проблем Гешев отбеляза недостатъчното кадрово обезпечаване на специализираната прокуратура.

Хубавото е, че ни имаме, имам предвид специализираната прокуратура и апелативната специализирана прокуратура, териториална компетентност над цялата страна и нямаме зависимости с местните структура, каквито и да се те и за нас е по-лесно да разследваме тези случаи. Лошото е, че към момента кадровия ресурс е крайно ограничен. Не можеш с 40 човека да разследваш всичко важно в страната, но правим всичко възможно, увери Гешев.

За една година ръстът на проверките е троен и четворен и на досъдебните производства в сравнение с предишен период и то само от сегмента местна власт, уточни Иван Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България