Гигантска праисторическа жаба похапвала динозаври

Екип от учени смята, че праисторическа гигантска жаба, живяла преди 68 млн. години, е била способна да яде малки динозаври. Заключенията си изследователите са направили след изследване на силата на захапката на южноамериканските рогати жаби от вида Ceratophrys.

Експертите от Университета в Аделаида, калифорнийския Държавен политехнически университет, Университета в Калифорния и „Юнивърсити колидж“ в Лондон са установили, че рогатите жаби имат сходна сила на захапката като някои хищни бозайници, пише БГНЕС.

„За разлика от по-голямата част жаби, които имат слаба челюст и обикновено се хранят с малка плячка, рогатите жаби дебнат животни, големи колкото самите тях – включително други жаби, змии и гризачи“, заяви д-р Марк Джоунс от Училището за биологични науки към Университета в Аделаида.

Изследването е установило, че малки рогати жаби с глави от 4,5 см могат да захапят със сила от 30 нютона или 3 кг. По-големите земноводни с глави от 10 см имат сила на захапката от 500 нютона. „Това е все едно да балансирате 50 л вода на върха на пръста си“, обясни проф. Кристофър Лапин от Политехническия университет в Калифорния.

Основавайки се на тези данни учените са изчислили и силата на захапката на вече изчезналия вид Beelzebufo, която много е наподобявала на днешните рогати жаби. Според тях нейната сила е можела да достига до 2200 нютона, или сходна с тази на вълците и женските тигри.

„С тази сила на захапката Beelzebufo би могла да победи малките и крехки динозаври, които са споделяли обкръжението й. Говорейки от опит рогатите жаби имат много впечатляваща захапка и имат навика да не пускат. Захапката на голямата Beelzebufo би била впечатляваща. Определено не е нещо, което бих искал да преживея“, допълва д-р Джоунс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука