Гимназистите ни първи в Европа по употреба на анаболи

Анаболните стероиди и хазартът са новите заплахи за подрастващите у нас. Това стана ясно по време на Десетата национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотици във Варна.

Според проучване от 2015 г., обхванало 96 000 ученици на възраст 15-16 г. в 35 страни от Европа, българските гимназисти са първенци по употребата на анаболи. Ползват ги 10 на сто от момчетата и 2 на сто от момичетата, докато средният процент за страните участнички е 1 на сто, обясни Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център по наркотици и наркомании.

Според нея тепърва предстои анализ на причините за тази опасна тенденция, както и за влечението към хазарт, което за първи път е влязло в обхвата на ежегодните изследвания. Резултатите сочат, че учениците предпочитат онлайн залозите.

У нас 30% от момчетата и 7% от момичетата играят хазарт поне веднъж годишно. По този показател сме шести, а първа е Гърция. България обаче е сред малкото евродържави, в които през последните 16 г. има двоен ръст на употребяващите дрога деца. От 14% през 1999 г. те са се увеличили до 30% или близо 22 000 през 2015 г. Навсякъде в Европа най-предпочитан от гимназистите е канабисът, който у нас се намира лесно според 44% от анкетираните. 8 на сто са опитвали дизайнерски дроги и опасния друсан чай - смес от билки и синтетика, заместващ традиционните наркотици.

"Процентът е двойно по-висок от средния за Европа. Често самите деца не знаят какво точно пушат, защото непрекъснато се появяват нови психоактивни вещества, повечето от които са силно токсични", поясни Банчева.

Проучването сочи още, че въпреки отчетения за 15 г. спад с 14% всеки четвърти български ученик на 16 г. пуши, докато средно в Европа децата тютюнджии са двойно по-малко. За 15 г. употребата на алкохол сред подрастващите у нас се е запазила на едни и същи нива - 59% пият поне веднъж месечно, а 46% от тях са изгълтали по 5 питиета наведнъж. Надминават ги само връстниците им от Австрия и Дания, показва проучването на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България