Гимназистка от Свищов спечели сребърен медал от национален конкурс за най-добър готвач

Василена Димитрова от СПГ “Алеко Константинов” в Свищов спечели сребърен медал в Националния конкурс „Най-добър млад готвач на БХРА /Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация/. Конкурсът бе част от форум „Туризъм и кулинария. Темата на съревнованието бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“.

„Единайсетокласничката от представи пред компетентното жури от професионални готвачи тристепенно меню: „Запечено биволско сирене с микс от ядки, сос амарето и карамелизирани плодове”, „Свинско бонфиле с екзотични гъби, сос розе и пюре от манатарки” и „Десруктурирана торта с бисквита от филиран бадем и белтък, крем от филаделфия с маскарпоне и карамелов сос”. Вкусовите качества, кулинарните умения и начинът, по който Василена презентира приготвените от нея ястия я изстреляха в челната десятка и тя продължи участието си в следващия кръг на Националното състезание”, съобщиха от школото в крайдунавския град.

Във втория кръг, наречен „Black box” на участниците се предоставят кутии с хранителни продукти, които са еднакви като асортимент и количество, а съдържанието им се пази в стриктна конфиденциалност до самия момент на започване на надпреварата. Регламентът създава равни стартови условия за участниците. Всеки участник разполага с 60 минути за приготвянето на предястие и основно ястие. Този кръг е изпитание за креативността и кулинарната фантазия на младите готвачи.

„Ути Бъчваров като водещ на кулинарното събитие, разкри на състезателите съдържанието на кутията: филе от сьомга и заквасена сметана за приготвяне на предястие, и свинско бонфиле, прошуто и боровинки за основното ястие.

Василена се представи със запечена сьомга със сметанов сос и сотиран спанак и със свинско бонфиле с прошуто, винен сос и карамелизарани боровинки.

Представеното от нея двустепенно меню очарова журито със своя вкус и презентация. Основното ѝ ястие бе обявено за най-добро сред приготвените от финалистите. Василена Димитрова бе класирнана на почетното второ място в конкурса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България