Гимнастичките пак „сребърни“ след 23 г.

Невяна Владинова, снимка СПОРТАЛ

След 17-годишна пауза гимнастичките ни отново ликува с медал на планетарен шампионат в отборната надпревара. Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн събраха 150,975 точки за великолепните си изпълнения на първенството в столичната зала „Арена Армеец“. Българките бяха изпреварени само от колоса Русия, в чийто състав са близначките Дина и Арина Аверини, както и красавицата Александра Солдатова (161,325).

За последно медал вземат Симона Пейчева, Елизабет Паисиева и Юлияна Найденова – бронз от Мадрид 2001. А преди 23 години отличието също е със сребърно сияние, спечелено от Мария Петрова, Мила Маринова и Диана Попова във Виена 95.

Две от нашите момичета се класираха и за финала в многобоя утре. Катрин Тасева е с пета оценка, а Невяна Владинова е с шеста. Първите три места се заемат от рускините, но по регламент само две състезателки от нация продължават. Така честта на сборная ще бранят Дина Аверина и Александра Солдатова.

Снощи обаче и трите ни националки излязоха във финалите на уредите – Владинова и Тасева на бухалки , а Калейн на лента.

Утре ще бъдат почетени и „златните момичета“, които са донесли на България 73 световни титли. Церемонията е от 13,40 часа. У нас вече са Бианка Панова, Диляна Георгиева, Лили Игнатова, сестрите Адриана и Камелия Дунавски....

През уикенда е надпреварата при ансамблите.

Световната федерация ще ни помага с килими

Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе обяви, че българската художествена гимнастика ще бъде подпомогната със състезателни килими. По време на срещата японецът обсъди с министър Красен Кралев възможността страната ни да се кандидатира за европейското през 2021-а и световното година по-късно.

Според Ватанабе мондиалът в столицата е организиран на много високо ниво, а България има основна заслуга за популяризирането на красивия спорт по света.

По време на срещата министърът почерпи госта с турско кафе, а в приятелски разговор Ватанабе и Илиана Раева разказаха за връзката на България и Япония през годините.

Раева връчи медали

и на... журналисти

Илиана Раева, председател на родната федерация по художествена гимнастика, отдаде заслуженото и на представителите на медиите за приноса им в популяризирането на красивия спорт през годините. Над 80 журналисти получиха реплики на медалите, които имат и призьорките на мондиала в София. Сред тях и емблематични имена в гилдията, като Вера Маринова, Виолета Еленска, Сашо Диков...

„Убедена съм, че всичко във вашите материали е помагало през годините - и хубавото и критиката – каза Раева. - Винаги съм усещала симпатията ви към този спорт. Вие не позволихте художествената гимнастика да отиде в миманса. Отразявахте ни, помогнахте ни и затова все повече деца идват в залите.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт