Ги Верхофстат: Трябва дълбоко да реформираме ЕС след Брекзит

Ги Верхофстат

Европейският парламент ще одобри споразумението за напускане на Великобритания, само ако правата на европейските граждани, живеейки във Великобритания, включително и българите, живеещи там, бъдат гарантирани. Това заяви главният преговарящ от страна на Европейския парламент и лидер на групата на либералите Ги Верхофстат по БНТ. Според него все още има редица практически проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

От март до сега не е постигнат никакъв напредък в преговорите между Брюксел и Лондон. Според Ги Верхофстат Брюксел все още чака позицията на британското правителство.

"Надявам се в следващите седмици да има напредък в преговорите и затова трябва да имаме ясна позиция от страна на британското правителство по въпросите на митническия съюз - ще го има или не. По въпросите около Ирландия, които, са свързани с митническия съюз. Искаме повече яснота за правата на гражданите. Искаме да сме сигурни, че европейските граждани, които живеят във Великобритания, ще продължат живота си, както досега без никакви пречки и административни усложнения", каза лидерът на групата на АЛДЕ в Европейския парламент.

Според него все още има много практически въпроси за разрешаване, които засяга живота на европейските граждани във Великобритания.

"Изпратихме много дълго писмо до новия министър на вътрешните работни на Великобритания Саджид Джавид с всички наши забележки и се надяваме в следващите дни да имаме позитивна реакция. За парламента това е от ключово значение: за да одобрим окончателната сделка с Великобритания, е задължително правата на европейските граждани да бъдат гарантирани. Това важи и за правата на британските граждани в ЕС - това също е приоритет за парламента", посочи Верхофстат.

Той не смята, че Брюксел трябва да коментира разногласията в британското правителство.

Според Верхофстат напускането на Великобритания няма да се отрази съществено на европейския бюджет. "Има предложение на Европейската комисия за размера на бюджета, който да е 1,1 процента от европейският Брутен вътрешен продукт. Според мен предложението е много приемливо. И понеже Великобритания напуска, няма да има намаления върху вноските. Това ще опрости бюджета и се надявам да има споразумение между страните членки през следващите месеци", каза лидерът на либералите.

Лидерът на либералите в Европарламента е на мнение, че след Брекзит европейците са по положително настроения към ЕС.

"Брекзит не е успех за ЕС, по-скоро е провал, че голяма страна като Великобритания напуска Европейския съюз. Трудно е да си кажем "О, това е фантастично". От друга страна, това, което виждаме след началото на Брекзит е, че хората са по-положително настроени към съюза. Това не означава, че общественото мнение не е критично към начина, по който той функционира. Но сега хората си казват "Не сме толкова глупави, че да напуснем Евросъюза. Това, което виждаме в страни като Холандия и Дания или в другите страни, е повече подкрепа за Евросъюза след началото на Брекзит", посочи Ги Верхофстат.

Според него отговорността пред европейските лидери е голяма - те трябва да го реформират, за да избегнат друг такъв провал като Брекзит: "Трябва дълбоко да реформираме ЕС. Например да го направим по-малко бюрократичен. Европейското правителство, т.е Комисията да има 15 членове, а не 28 както е днес. Европейският съюз трябва по-добре да се справя с въпроси, свързани с отбраната, охраната на външните граници и миграцията. Трябва да гледаме на Брекзит като възможност да реформираме ЕС".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика