Главен комисар Георги Арабаджиев пое председателството на COSI

Снимки: МВР

В Брюксел заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев прие официално председателството на Постоянния комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност /COSI/ от заместник-директора на естонската полиция Ерки Корт.

Така се продължава работата по текущите приоритети за борба с тежката и организираната престъпност и стартират оперативните планове за действие за 2018 г., съобщиха от МВР.

Други ключови теми в дневния ред ще бъдат борба с тероризма и радикализацията, включително засилване на взаимодействието между военните мисии и правоприлагащите структури и агенции. Ще продължи работата по изграждане на нова архитектура за взаимна съвместимост на информационните системи, както и по инициативите на естонското председателство и Европол в областта на борбата с киберпрестъпността и гарантиране на киберсигурност.

Националните инициативи в дневния ред на постоянния комитет предвиждат: оптимизиране на процедурата за обмен на информация за чуждестранни бойци при установено съвпадение в Шенгенската информационна система; иницииране на дискусия за противодействието на организираната престъпност в контекста на новите технологии и възможностите, които предоставя интернет; противодействие на нелегалната миграция.

Основният специфичен приоритет на българското председателство за Западните Балкани ще бъде активно разглеждан в дневния ред на комитета в контекста на борба с организираната престъпност и тероризма, засилване на граничния контрол и полицейското и митническо сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа