Главен комисар Николай Николов: Във всяка община до 20 хил. души население трябва да има доброволчески отряди за гасене

„До края на годината във всяка община в България с население до 20 хиляди души трябвада има сформирани доброволчески отряди за гасене.Това съобщи пред „Труд“ директорът на Главна Дирекция ПБЗН главен комисар Николай Николов.

Вече има създадени подобни отряди в 211 общини, остават в още 29 общини. Общо броят на доброволцит в страната е 2945, като половината от тях са минали всички специализирани курсове, вече са получили и облекло. Министерство на финансите е предвидило и субсидия за общините, които имат доброволчески отряди, те ще бъдат 1000 лева за дрехи, 200 лева за облекло и 300 лева за обучение.

Главен комисар Николов даде висока оценка на работата на пожарникарите,полицията, горските и военните при гасенето на големия пожар възникнал в Кресненското дефиле през август месец. В Симитли експертите от тези области се събраха да направят анализ в чисто работен порядък на това което е извършено като дейност при гасенето и овладяването на пожара. Важното е,че не допуснахме жертви, мародерства и кражби, евакуацията се направи без проблем, помощта на военните хеликоптери е неоценима, каза още Николов.

На срещата присъства зам.кмета на община Кресна Валентин Стоичков, който обяви,че вече приключват ремонта и изграждането на едната изгоряла къща. За съжаление много малко общини са откликнали на молбата за помощ.

„Държавата отпусна само 325 лева на пострадалите и приключи до тук, а големия проблем дойде и от липсата на фураж. Фермерите са стресирани, над 800 глави добитък имат, а не знаят как ще ги изхранят,пасища няма, всичко изгоря, а хората нямат и пари да купуват фуражи. Пристигнаха няколко тона фуражи дарение и толкова, оплака се зам.кмета на Кресна.Общината приема всякакви помощи-дървен материал, фуражи, дограми, кой с каквото може да помогне е добре дошло, напомниха управниците, които признаха,че трудно се оправят с последствията след пожара.

Залесяването на район ще започне следващата година, а до тогава върви рязането на изгорялата дървесина в района. Според горските тя става единствено за влагане в строителния сектор.

Припомняме, че пожарът над Кресна тръгна през август месец от незагасена цигара хвърлена от пастир край симитлийското село Мечкул и унищожи над 15 хиляди декара сухи треви и гори, като само горите са около 13 хиляди декара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България