Главният архитект на София Здравко Здравков: На първо място сме в Европа по автомобили на глава от населението

"На първо място сме в Европа по брой автомобили на глава от населението", сподели главният архитект на София Здравко Здравков по време на двудневния "Обществен форум за зелена столица", който се провежда днес и утре във Френския културен институт.

Главният архитект изрази желание София да не се превръща в град, в който автомобилът е цар. Той съобщи, че в столицата ни с един автомобил пътуват средно по 1,1 човека. По думите му, през 1961 г. София е планирана за 80 коли на 1000 души.

"Няма как да променим начина си на планиране, ако не променим приоритетите на града. В Париж от 2006 г. се работи за смяна на градското планиране в посока промяна на приоритетите. Като създаваме един дисперсен град и ангажираме ежедневното увличане на автомобили, ние създаваме град, в който автомобилът е цар", констатира Здравков. Той даде примери с 10 европейски града като дялове от трафика. Копенхаген и Амстердам са с 40% велосипедно движение, а структурата на Париж е дала възможност за пешеходно движение около 53%. "Нашата мечта е да превърнем София в зелен, икономичен, умен град", сподели още Здравков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България