Главният архитект на София Здравко Здравков с отчет за 2-годишната си работа: Започнахме да променяме правилата

На 16 май се навършиха 2 години откато главният архитект на София Здравко Здравков е на поста. Той обобщи работата си по време на строителен форум я столицата.

"Важен за мен е успеха, че започнахме да променяме правилата с промените в Закона за устройство и застрояване на Сролична община". Премахната е вратичката в закона по която се появяваше "Уродливото понятие "небостъргач на два калкана" да се появи в София. Вече ъгловите имоти са урегулирани и не позволяват строителството на сгради-мастодонти.

Здравков коментира работата си през 2те години така: "Като седнеш на тази маса трябва да знаеш какво е написано на куверта. Куверта се оказа доста по-широк. И проблемите на хората са различни. Навсякъде има проблеми и всички те са различни, спешни и важни."

"Другото, което успяхме да променим през тези 2 г. в. е начина на надвишаване на градоустройствените параметри точно с промяна в нормативната уредба. Успяхме да променим и Наредбата за обществени обсъждания, въпреки, че тя се обжалва в момента. Променихме я, защото считаме, че обществените обсъждания в една много ранна фаза на планиране дават една стабилност в последствие на плановете. Планът след като влезе в сила трябва да стане граждански договор въз основа на който вие да сте убедени че може да реализирате инвестициите си, когато купивате един имот за милиони евро, да сте убедени, че наистина на него може да си построите сградата без да идват редица инициативни комитети.", каза Здравков.

Главният архитект отчете и, че афминистрацията му е започнала с промяна в електронните услуги на Направление архитектура и градоустройство. За следващите години Здравков си поставя за задача да увеличи още повече тези услуги. Така, според него, ще бъде избегнат контакта човек с човека и усещането на гражданите, за корупционни практики и че някой от администрацията ги мотае. Той съобщи, че достъпът на гражданите до администрацията е огромен-през 2017 г. в НАГ са постъпили 62 хил. заявления. Целта е намаляване на "хартиенара фабрика" на администрацията.

Здравков коментира и работата по нова Наредба за градския дизайн.

"Заместник-кметът на София Тодор Чобанов нарече наредбата "фамозна", защото е изключително амбициозна и ще "подреди къщата". Такава наредба не е правена в България и моето виждане е, че тя трябва да създаде една система от стандарти, защото градът е един динамичен организъм. Нашата задача е да създадем система от стандарти, които да водят и до задължителни изисквания към собствениците на имоти. Така те да имат ясни указания, когато построявате една сграда, по отношение на растерите на дограмите, използваните материали. Уверявам ви, че създаването на тази наредба ще е наистина трудно", каза Здравков.

"Последен бум на жилищнито строителство очаква София", твърди Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти. Според него през 2020 г. София я чака промяна на девиза "Расте, но не старее", защото ще спре да расте. Тогава няма да се строят масово нови жилища за хората, а те ще търсят качествени такива.

Според други участници в дискусията, поне още 10 години ще има реална необходимост от купуване жилища в града . До 2040 г. населението на София ще се увеличи на 1 млн. и 700 хил. души, което е увеличаване с по 15 хил. човека на година.

Панелките ще станат на 50 г. и остаряването им ще подтикне хората към купуване на нови жилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България