Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра

Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Усещането, че някой има резервирано място за паркиране в центъра на града трябва да изчезне. На това мнение е главният архитект на София Здравко Здравков, след като депутати са го питали къде ще са паркоместата им след ремонта около храма "Св. Александър Невски". Това разказа арх. Здравков на среща с граждани на пл. "Св. Неделя".

Преобразяването на зоната при храма „Св. Ал. Невски“ се прави на два етапа. Първият вече започна и обхваща градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски", ул. "Московска", както и бул. "Левски" от паметника на Апостола до Ректората. За догодина остава ремонтът на бул. "Цар Освободител", на площада пред Народното събрание и около "Св. Ал. Невски".

Около централния вход на храм-паметника ще има пешеходна, а част от паркоместата в района ще бъдат премахнати.

В началото на юли, на въпрос дали ще бъдат премахнати автомобилите от т.нар. депутатски паркинг, който се намира на площадното пространство пред храм-паметника, столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори, че се водят разговори с председателя на НС Цвета Караянчева и се надява да се постигне решение, което да удовлетвори гражданите и да позволи нормалната работа на депутатите да продължи.

Притеснения за това как ще стигат до магазините си с коли имали и собствениците им по ул. "Съборна". Никой не им е обещавал, че ще могат да спират с колите си точно пред фасадата, смята арх. Здравков. Ул. "Съборна" става пешеходна и ще свързва пл. „Св. Неделя“ с Градската градина. Бул. „Витоша“ ще е пешеходен до "Стамболийски". Според главния архитект трябва да се промени това, че в района на пл. "Св. Неделя" има 20 вида настилки. Предстои архитектурен конкурс за пространството при площада. "Ще обвържем пешеходната бул. "Витоша" с тази зона“, каза Здравков. Конкурсът предвижда смяна на настилката и премахване на колите.

37402486_2161926400501368_7663655908852891648_n

Арх. Здравков представи проекта "София-град на хората", който се изработва заедно с "Геел архитекти". Преди повече от година стартира работата с "Геел Архителти" по изготвянето на доклада за София. Обучени са 40 млади хора, които след това са извършили теренни проучвания в града.

Окончателно е приет доклада за София, част от стратегиите по него са вече конкретни стъпки, които се изпълняват. „Никога тези стъпки не са възприемани еднозначно, много често ни критикуват, но в крайна сметка посоката е една, и тази посока е промяна на начина на мислене. София беше град на предприемачите през 90-те години, после стана град на автомобилите, а има една правилна и единствена посока - това е посоката на града на хората", каза арх. Здравков. Стъпките, за да стане София град на хората бяха предприети в насоки като подобряване на градската среда, на мобилността, на публичните пространства и обществения живот.

Вече монтират лятната градина на Ларгото. Тя беше препоръка от "Геел архитекти" , която е да се създаде повече озеленяване на пл. "Независимост". Собствениците на хотел "Балкан" са приели идеята да направят партерния си етаж отворен, кафето да е обърнато към площада.

Предстои преобразяване на пространството при Централна гара. В "Направление архитектура и градоустройство" пък са предадени проектите от конкурса за превръщането на старата топлоцентрала при НДК в център за култура и изкуство. Зала за изложби ще стане бункера на бившия мавзолей на Георги Димитров, но някои места са разрушени след взрива на мавзолея трябва да се укрепят. Предстои и конкурс за това как да се влиза в бункера- в момента входа е през тясна и стръмна стълба. Главният архитект припомни, че предстои и приемане от страна на Столичния общински съвет на наредбата, с която ще бъдат въведени нови парила за рекламата в центъра на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България