Главният архитект на столицата Здравко Здравков: За шест месеца в София са издадени разрешения за строеж за 10 млн. лв.

За цялата 2017 г. разрешенията са за 11,6 млн. лв.

Премахнати са 500 незаконни рекламни елемента

Разрешенията за строеж, които са изкарани от Столична община, са за около 10 млн. лв. за полугодието на 2018 г. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на представянето на проекта за бюджет в ресор "Архитектура и градоустройство" в Правец днес. Той припомни, че през цялата 2017 г. разрешенията за строеж са за около 11,6 млн. лв.

Главният архитект обясни, че направление „Архитектура и градоустройство“ е генерирало доста приходи през последната година. Той поясни, че разходите на направлението са в няколко основни посоки, включващи най-вече изработването на подробни устройствени планове. Следват схемите за преместваеми съоръжения и рекламните елементи, премахването на незаконното строителство, както и работата в геодезичните дейности.

„Предстои да внесем изменение на общия устройствен план за развитието на третия метродиаметър“, посочи той и допълни, че през следващата година в общинския съвет ще бъдат внесени и линейните планове за Околовръстния път, кварталите „Дружба“, „Мусагеница“ и „Люлин“. Арх. Здравков обяви, че ще бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на София-„Визия за София“.

Главният архитект на София съобщи, и че след тежки дебати с Камарата на строителите относно конкурса за обновяване на площад „Света Неделя“, е постигнато съгласие преди 2 седмици. „Идеята е да отворим възможностите повече колеги да кандидатстват. Оставаме в условията на ограничен конкурс“, обясни арх. Здравков.

Предстои да се направят количествени сметки за проекта за мавзолей в двора на Военната академия.

„От януари започвам да събирам собствениците на рекламни елементи при мен. Всеки идва да докладва как някой от неговите колеги е сложил незаконно реклама. Започваме работни групи“, заяви Здравко Здравков и уточни, че досега са премахнати над 500 рекламни елемента.

Той обяви, че в Наредбата за градската среда на града ще има стандарти за настилките, градски стандарти и стандарти за монтаж на климатиците по фасадите на сградите. „Ще има подробни схеми къде може да има летни градини по ул. „Граф Игнатиев“, каза още главният архитект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България