Главният мюфтия отиде при премиера Борисов с искания за промени в проектозакони за вероизповеданията

Главният мюфтия Мустафа Хаджи поиска няколко промени в проектозакони за вероизповеданията. За целта той отиде при премиера Бойко Борисов, а след срещата заяви, че от ръководството на мюсюлманското вероизповедания имат няколко забележки към текстовете на законопроектите, предаде "Канал 3".

Както вече е известно двата закона, засягащи основно финансирането на вероизповеданията, минаха на първо четене.

Главният мюфтия контрира текста, според който проповедниците могат да бъдат само български граждани и поиска да могат да се канят чужди лектори, а относно финансирането настоя да има долна граница.

"Първо е въпросът за Висшия ислямски институт – за нас е важно с приемането на закона Ислямският институт да бъде акредитиран, за да може да подготвя необходимите кадри, които да служат в джамиите в България и заедно с това те да не са под външно влияние.

Другото е по отношение на финансирането – за нас е важно да има долна граница, защото няма фиксирана сума, която да осигури заплащането на свещенослужителите. И може да се окажем в една позиция да не можем да ги финансираме и въпреки закона, който ще бъде приет, да продължи да съществува този проблем“, каза още той и изрази надежда на второ четене проблемите да бъдат решени.

Според приетите на първо четене закони вероизповеданията, които ще получават държавно финансиране са само тези, които се изповядват от над 1 процент от населението. Това са само православието и исляма, но мюфтията се застъпи и за останалите религии.

"Религиозните общности, които са под 1%, според мен трябва също да получат някакво финансиране, защото те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и трябва да намерят своето място в него“, обясни Мустафа Хаджи.

Той обяви, че очаква покана от парламента в работната група, която ще работи по закона, да бъде поканен и човек от мюфтийството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България