Главният прокурор на Финландия отнесе солена глоба заради конфликт на интереси

Върховният съд на Финландия глоби главния прокурор на страната Мати Нисинен заради превишаване на пълномощията при закупуване на услуга от компания, в чието ръководство работил брат му.

Случаят е от 2010-2015 година. Според Финландското телеграфно бюро глобата ще е равно на 40-дневната надница на главния прокурор, но точната сума не се посочва.

Съдът обоснова решението си с това, че „доколкото покупката била предложена от компания, свързана с брата на Ниисинен, той (главният прокурор) е трябвало да разбира, че поради това у него възниква лична заинтересованост в тази сделка“. Съдът е убеден, че Ниисинен е извършил всичко съзнателно, пише БГНЕС. Самият висш прокурор призна, че от негова страна и имало "непреднамерено превишаване на служебните пълномощия", но отрече, че е предпочел специално компанията на роднината. По думите му той не е знаел каква точно позиция е заемал брат му в компанията.

Става дума за закупуването от прокуратурата на услуга за повишаване квалификацията на ръководния състав на ведомството. Компанията на брат му е продала тази услуга за 74 000 евро.

В началната фаза на разследването Ниисинен е бил заподозрян в небрежност по придобиването на услугата. Но впоследствие полицията стигнала до извода, че генералният прокурор е разбирал, че нарушава закона, извършвайки покупка от компания на своят брат. В края на август той бе временно отстранен от работа заради провеждащото се разследване. Функциите му бяха поети от негова заместничка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа