Главният секретар на МВР се срещна с директора на Центъра за скрининг на терористи на САЩ

През втория ден на участие в годишната конференция на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), провеждаща се в гр. Филаделфия, САЩ, професионалното ръководство на МВР на Република България продължи с провеждането на предварително плануваните експертни срещи.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски проведоха двустранна работна среща с директора на Центъра за скрининг на терористи на САЩ г-н Чарлз Кейбъл и заместник-директора г-н Тимоти Грох.

По време на срещата бяха обсъдени съвместни проекти за противодействие на тероризма в контекста на предстоящото европредседателство на България. Дискутираха се конкретни мерки и действия за опазване сигурността на гражданите, както на България, така и на Европа и САЩ от задаващите се световни терористични заплахи. Директор Кейбъл запозна главен комисар Маринов и главен комисар Терзийски с актуалното състояние и динамично развиващите се процеси в световен мащаб по линия на борбата срещу тероризма.

Центърът за скрининг на терористи (ЦСТ) е подразделение на ФБР, което администрира информацията, събирана от местните, щатските и федералните американски правоохранителни органи, както и от чуждестранни партньори, с които имат постигнати договорености.

Директорът на Центъра за скрининг на терористи е с ранг заместник – директор на ФБР.

Създаден след събитията на 11 септември 2001г., ЦСТ поддържа централизирания списък на правителството на САЩ с данни за терористи. Подпомага американските правоохранителни агенции и своите международни партньори да идентифицират със сигурност известни или заподозрени терористи.

Центърът има амбиция да се превърне в глобален орган за скрининг и идентифициране на известни и заподозрени терористи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка