Главният съдия на Формула 1 почина

Сезонът във Формула 1 започва днес със свободните тренировки за Гран при на Австралия. Но светът на „кралските гонки“ е в траур след смъртта на Чарли Уайтинг, дългогодишния състезателен директор на шампионата. 66-годишният британец почина внезапно в навечерието на уикенда в Мелбърн.

„С изключителна тъга научих за кончината му – заяви президентът на ФИА Жан Тод. - Познавах го от много години и мога да кажа, че той беше централна фигура във Формула 1 и олицетворяваше етиката и духа на нашия фантастичен спорт.“

Уайтинг бе известен и като „главния съдия“ на най-популярния автомобилен като се занимаваше с проверките на редовността на автомобилите преди стартовете и контрола по време на самите състезания. Очаква се функциите му да поеме заместникът му Майкъл Маси, който трябваше да е състезателен директор на Формула 2 и Формула 3. Той ще преценява дали има условия да бъде даден старт или на пистата да излезе кола за сигурност. Той ще отговаря и за взаимодействието с комисията на стюардите, която разглежда спорните инциденти по време на гонките.

Директорът на отбора „Хаас“ Гюнтер Щайнер пък призова колегите си да не се опитват да извлекат предимство от отслабналия контрол по отношение на техническата част. „Нека се опитаме да създаваме възможно най-малко проблеми“, заяви италианецът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт