Гладиаторски битки, шествия и състезания събраха хиляди в Свищов

Снимкa: Веселина Ангелова

В легионерския лагер "Нове" край Свищов за 13-и път беше открит Фестивалът на античното наследство "Орел на Дунава". Събитието привлече хиляди зрители.

В битките и състезанията участват реенактори от осем групи за антични възстановки от Италия, Румъния и България. В първия фестивален ден кметът на Свищов Генчо Генчев връчи наградата „Златния орел” за опазване на културно-историческото наследство на един от най-изтъкнатите български траколози и специалисти по тракийска археология проф. Диана Гергова. Традиционната награда за популяризиране на българската култура „Орел на Дунава” е присъдена на Вежди Рашидов и се очаква да му бъде връчена тази вечер.

Участниците във фестивала представиха блюда от римската кухня в кулинарна надпревара. Акцент в дегустациите са хлябовете „Ливус”, направени със сирене и брашно, изпечени върху дафинови листа, отбеляза Рени Илиева от Регионалния исторически музей в Свищов. Според готвача Наско Илиев, представящ отбора на Гимназията по туризъм в крайдунавския град, основните храни за обикновените римски граждани са били ечемикът и булгурът, както и плодовете, а за по-богатите – скариди, стриди, морски деликатеси и дивеч.

В античните битки и демонстрациите на бойни умения се включиха реенакторите от „Групо Сторико Романо” от Рим, атрактивните румънци от „Камп Виртус” от Асоциацията „Данаис” и танцьорките от „Нимфе Дачии”, ездачите от школата „Багатур” и домакините от „Първи Италийски легион” от Свищов.

Фестивалът ще продължи до 4 юни. В събота вечерта пък се състоя възстановка на голямата битка между даки и римляни от времето на император Траян, а утре всички участници ще преминат в тържествен параден строй по улиците на Свищов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България