Глад за имоти и скок на цените в Шумен

Снимка: Архив

Липсват парцели за строеж

В Шуменско цените на апартаменти и къщи бележат траен скок с 10 - 20 000 лв. през последните три години. Това важи за най-търсените имоти на пазара - гарсониери и двустайни жилища. Ръстът започна през есента на 2015 г., през следващата плавно продължи и в момента се запазва, коментира пред "Труд" Катя Белчева, собственик на "Билдинг Тайм". Дава и конкретен пример с цени - двустайно панелно жилище в крайните квартали "Тракия", "Боян Българанов" и близкия до центъра "Добруджански" можеше да се купи преди време за 45 000 лв. В момента струва поне 55 000 лв., ако е за ремонт. Ако пък собствениците са сменили дограмата и са сложили ламинат и нови плочки в банята, искат поне 65 000 лв. При по-големите жилища скокът не е толкова голям.

При този ръст, излиза, че панелки в кварталите, изпреварват по цени новото тухлено строителство. В Шумен току-що построени жилища, завършени по БДС, се продават за 1000 лв./кв.м. Друг е въпросът, че предлагането им не е толкова голямо и клиентите също не ги предпочитат пред старото строителсто. При тях общите части се калкулират в цената на квадратен метър и така се оскъпява имотът, като цяло, а използваемата площ е по-малка.

Кое вдигна до небето цените на жилищата по кварталите? "Спецификата на търсенето!", категорични са агенции. Идват клиенти от съседни населени места. Цели фамилии късат със селото, заради образованието на децата си. Първо ги записват в средно училище, след това държат да продължат образованието си и в Шуменския университет. Разсъждават, че е по-добре да купят малки жилища, вместо да плащат бомбастични наеми. Още една тенденция е факт от 2 г. в Шумен - възражда се икономиката, строят се нови заводи от привлечени инвеститори в Индустралния парк на Шумен и това също увеличава притока на работна ръка отвън. Тенденцията ще продължи и най-вероятно ще се търсят още по-лъскави имоти за външните специалисти, прогнозират брокери. Офанзивата на банките към клиентите и предлаганите ниски лихви 2-3% за кредит също оказват влияние да се завиши търсенето на жилища, твърдят от агенциите. Дали това е за добро, ще стане ясно след време. "25 г. съм в бранша, тръгне ли такава практика, после винаги се стига до някаква неблагоприятна развръзка", коментира Белчева.

Да купиш апартамент в центъра на Шумен в момента също е нелесна задача. Първо, предлагането е малко, а второ, който продава, иска много. Има клиенти, които купуват в центъра на града, правят ремонт на жилището и го препродават. Така сега за тотално обновен тристаен апартамент /към 80 кв.м/ на бул. "Славянски" в Шумен се искат 128 000 лв. Нищо, че блокът, в който се намира, е на повече от половин век. Брокери са категорични, че с конструкцията на точно тези блокове няма проблем, здрави са.

Имотите в центъра ще продължават да държат високи цени, заради слабото предлагане и липсата на парцели за строеж. Петно от 400 кв.м в топ центъра на Шумен наскоро е било продадено за 230 - 240 000 лв. Подобна цена от почти 300 евро/кв.м е бомбастична. Затова шуменски строителни фирми обясняват, че вече са се ориентирали към парцели в София и трескаво търсят да купуват там, защото и апартаментите после ще имат по-голяма възвръщаемост.

Освен липса на имоти и парцели за продан, точно в тези пролетни месеци в Шумен се усеща и застой на интереса на купувачи, но според Белчева той ще е временен. До два месеца работещи в чужбина ще започнат да се връщат за летен отдих по родните места и те по традиция имат огромен интерес да инвестират парите си в имоти. Очаква се и хора с двойно гражданство у нас и в Турция също да инвестират в шуменски имоти и подобни запитвания вече са факт. Първо, лирата се обезценява, второ, ситуацията в съседите не се нрави на всички изселници и те може да поемат обратно. Ще започне и приемът в училищата, и това ще раздвижи покупките и наемането на жилища.

Апартаментите под наем в Шумен вървят от 200 лв. за боксониера до 400 лв. за двустаен, а луксозни имоти в комплекси от затоворен тип, стигат 700 лв. месечно.

Средни цени на търсени жилища, без особено да се различават тухлени от панелни с уговорка за влияние на място, състояние и етаж:

-Гарсониери – 45 000 до 55 000 лв.

-Двустайни - 55 000 до 65 000 лв.

-Тристайни – 75 000 до 85 000 лв.

-Етажи от кооперации с малък двор - от 100 000 до 120 000 лв.

-Офиси и магазини почти не се търсят, освен в идеален център

-Къщи - 70 000 лв. до 270 000 лв.

Санирането вдигна самочувствието на продавачите

Продавачи на панелки в Шумен масово опитват вземат по-високи цени за жилищата си, защото вече имат нова дограма. Апартаментите им са в лъскави блокове, а някои дори имат и градинки отпред. Дори за тристайна панелка с лошо изложение - север и запад, и придобит теч в спалнята след майсторите по санирането, се искат 90 000 лв., а реалната му цена е 80 000 лв.

В Шумен тотално обновени са 20 блока, а при още 7 санирането вече е в ход.

Продавачите по близките до Шумен села в радиус от 10-20 км също държат високи цени на имотите. Поне 15-20 000 лв. струва кирпичена къща с двор в квартал "Макак", "Мътница" и селата Мадара, Осмар, Кюлевча, Васил Друмево, Дибич. Къщата може да прехвърли и 30 000 лв., ако е в по-добро състояние.

Нужен е закон за дейността на агенциите

През последните години в бранша е направено много, за да се въведат сериозни правила сред брокерите на недвижими имоти - има етичен кодекс, който трябва да се спазва, непрекъснато се организират професионални обучения, фирмите-нарушители могат да бъдат изключвани от Националното сдружение, посочва Катя Белчева, която членува в него от 1995 г. Ситуацията в момента обаче, отново е подобна на джунгла и брокери-професионалисти настойчиво продължават да искат намеса от държавата. Нужна е регулация на дейността, а това ще стане с приемане на Закон за агенциите за недвижими имоти. Има случайно попаднали в професията - хора, останали без работа, даже такива с присъди, които влизат неподготвени, ориентират се към един нотариус и адвокат, и прилагат схема за бързо, но некоректно печелене от комисионни. Привличат клиенти с обещание, че ще им вземат 1 до 1,5% върху цената на сделката, а когато всичко се финализира продавачът разбира, че са му взели тройно повече. Ако фирмата не членува в Асоциацията, ужиленият няма на кого да се оплаче. Най-често агенциите в Шумен вземат 2% върху сделката, някои стигат до 3%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти