Глад за кадри при 19 % безработица в Община Златарица

През миналата година са починали 75 души, а са се родили 36 деца като половината от тях са дошли на бял свят в чужбина

Огромен глад за кадри има в Община Златарица. В същото време без препитание са 270 души като безработицата в балканския район е 19 %.

pencho-chanev"Фирми и институции непрекъснато търсят работна ръка. По-голямата част от населението обаче е с основно образование или на пенсионна възраст. Малкото хора, които искат да работят и са трудоспособни, са ангажирани в големите предприятия във Великотърновска област. Фирмите им осигуряват безплатен транспорт", коментира пред "Труд" кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Градоначалникът сподели, че в общинската администрация също имат нужда от кадри. Търсят строителен техник с 800 лева заплата. Парадоксът е, че има такива специалисти, но са пенсионери и не могат да работят с компютър.

Демографските данни за района стават все по-плачевни. Населението на общината по настоящ и постоянен адрес наброява 3818 души. През миналата година са починали 75 човека. Родили са се 36 деца като 18 от тях са дошли на бял свят в чужбина, тъй като родителите им са гурбетчии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България