Глад за продавачи и учители по езици във Варна

Безработни се редят на опашка за селскостопански гурбет

Продавачите и гимназиалните учители по чужди езици са най-търсените кадри на пазара на труда тази есен, съобщи шефът на Регионалната служба по заетостта Божидар Михайлов.

Според него през октомври при 3% ниво на безработицата във Варна и 4,4% - в областта, фирми са обявили 120 свободни места за продавач-консултанти, а училищата са търсели 98 за преподаватели.

Заради започващите мащабни ремонти по градската инфраструктура е имало и над 50 оферти за строители. По традиция целогодишно се търси персонал за хотели и ресторанти, уточни Михайлов.

Той прогнозира, че преди старта на следващия летен сезон във Варна ще има ръст на желаещите да се възползват от програмата за териториална мобилност, по която безработни получават до 200 лв. месечно, ако бъдат наети на повече от 50 км от дома си.

Засега във Варненско липсват такива кандидати. За сметка на това над 1000 души са проявили интерес към обявените за цялата страна 1100 вакантни позиции за берачки на ягоди, малини и къпини в Испания и Португалия и за автобусни шофьори в Малта. Тази есен доста жители на региона са заминали на гурбет и във Франция, за да берат грозде, посочи Михайлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България